חקיקה ותקנות
קבוצת אדם - אנרגיה מתחדשת בעולם המצברים
האם החוק מחייב למחזר מצברים לרכב?
החוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני בסוללות תשע"ב 2012 נועד להבטיח הסדרים לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובמצברים לרכב, במטרה לעודד את המחזור ואת תהליכי השימוש החוזר. בכך מבטיח החוק את צמצום כמות הפסולת ולמנוע את הטמנתה.
מצברים העשויים מעופרת וחומצה הם הרוב הגדול של המצברים לכלי רכב בכל העולם.
חשוב לדעת
הטמנת מצברים לרכב הנה בעלת השפעה שלילית לסביבה ולאדם, בשל החומרים הרעילים שבהם. בין היתר, מדובר בעופרת וחומצה גופריתית, העלולים לגרום למחלות קשות בקרב בני אדם, לחלחל לקרקע ולזהם את המים, האוויר ועוד.
למעשה, עצם החשיפה בלבד לחומצה בריכוזים מסוימים, עלולה לגרום לחנק, בצדקת ריאות, נזקי מעיים, פגיעה במערכת העצבים, המוח ועוד.
החומצה כה מסוכנת לאדם עד כי היא יכולה לגרום למוות. זאת ועוד, עופרת ותרכובותיה מוגדרות כחומר מסוכן על פי חוק חומרים מסוכנים התשנ"ג – 1993.
אורך חייו של המצבר הוא בין 3-5 שנים ולפי חוק, יצרנים ויבואנים של מצברים לרכב מחויבים בתהליכי מחזור מצברים, המוגדרים כאמור כפסולת מסוכנת.
מצבר שוקל בממוצע כ-15 ק"ג והוא מכיל כ-60% עופרת, כך שבכמויות גדולות של אחסנת מצברים, מעל 100 ק"ג, נדרש "היתר רעלים" מהמשרד להגנת הסביבה.
שימו לב
חובה לפנות מצברים משומשים למפעל מחזור, זאת בהתאם לתקנות רישוי עסקים (סילוק פסולות חומרים מסוכנים) התשנ"א – 1990. על פי התקנות, יש לפנות את המצבר בהקדם האפשרי ולא יאוחר משישה חודשים ממועד יציאתו מכלל שימוש. קבוצת אדם מתמחה באיסוף ושינוע המצברים לפעל חיזור בעל תקן ואישור המשרד להגנת הסביבה.
